BIURO KĖDĖS

Kaip išsirinkti biuro kėdes?

Biuro kėdės sėdimą darbą dirbančių žmonių gyvenime užima beveik trečdalį gyvenimo laiko. Daugelis net nesusimąstome, kad kasdien dirbdami po 8 valandas, 5 dienas per savaitę, per metus sėdime daugiau kaip 2000 valandų. Tinkamos darbo kėdės pasirinkimas daro labai didelę įtaką mūsų sveikatai, laikysenai ir bendrai gerovei.  Nuo ko pradėti, jei nusprendėte įsirengti darbo vietą namuose ar biure, gavote nurodymą nupirkti biuro kėdę viršininkui arba keletą kėdžių biurui? Kviečiame peržiūrėti mūsų komandos parengtą straipsnį, kuriame aprašėme, į ką pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį renkantis ofiso kėdes.

Biuro kėdės

Biuro kėdės atlošo ir sėdynės forma

Visų pirma, biuro kėdė turi būti patogi, o jos patogumą sukuria atlošas ir sėdynė. Atkreipkite dėmesį į atlošo formą. Ergonomišku laikomas atlošas, kuris kuo arčiau priglunda prie vartotojo nugaros ir turi maksimalų sąlyčio taškų skaičių. Labai svarbus elementas yra išlinkimas juosmens srityje. Ir jei šis išlenkimas yra tiksliai juosmens dalies lygyje – ši kėdė nesukels nugaros nuovargio. Atkreipkite dėmesį, ar atlošo šonuose yra ergonominiai išlenkimai. Šių elementų užduotis yra išlaikyti taisyklingą stuburo laikyseną. Kuo daugiau nugara bus prigludusi prie kėdės atlošo, tuo geriau jausitės darbo dienos pabaigoje.

Kitas dalykas, į kurį atkreiptume dėmesį, yra biuro kėdės sėdynė. Optimalus sėdynės gylis laikomas tada, kai atsisėdus tarp kelio sulenkimo ir sėdynės galo lieka delno pločio atstumas. Tai svarbu, nes perteklinis spaudimas po sulenktu keliu sukels kraujagyslių spaudimą, kojų tinimą ir bendrą nuovargį. Ergonomiškos kėdės – atskira diskusijų tema. Tokios kėdės sukurtos siekiant maksimalaus komforto, o taip pat palengvintų žmonių, turinčių netaisyklingą laikyseną ar patiriančių nugaros skausmus, gyvenimą. Žinoma, ergonomiškos kėdės yra universalus sprendimas ir tinka daugeliui vartotojų.

Galvos atramos ir porankių pasirinkimas

Ar svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad biuro kėdėje yra porankiai ir galvos atrama? Viskas priklauso nuo jūsų asmeninių pageidavimų ir laiko, praleidžiamo kėdėje. Porankių ir galvos atramos labiausiai reikalingos tiems, kurie daug dirba arba dėl darbo specifikos negali pasitraukti nuo kėdės. Patogu kartais atremti galvą į galvos atramą, padėti rankas į patogią padėtį ir leisti sau kelias minutes pailsėti.

Ofiso kėdžių mechanizmai: kokie reguliavimo mechanizmai reikalingiausi?

Kaip suprantate, neįmanoma sukurti universalios kėdės, kuri tiktų visiems naudotojams. Todėl galimybė kėdę pritaikyti pagal vartotojo poreikius yra labai svarbi. Atsižvelgiant į tai, kad visi žmonės yra skirtingo ūgio, gamintojai numato galimybę reguliuoti biuro kėdės aukštį praktiškai visiems modeliams. Labai patogu, kai yra reguliuojamas ir atlošo bei sėdynės pasvyrimo kampas. Šiems tikslams yra visas mechanizmų arsenalas. Visi jie gali turėti savo funkcijas su skirtingu reguliavimu, ir, atsižvelgiant į galimybes, montuojami ant skirtingų modelių ofiso kėdžių. Paprastai kuo kėdė brangesnė, tuo daugiau funkcionalumo ji turi. Minimalus reguliavimo rinkinys turėtų apimti sėdynės aukščio ir atlošo bei sėdynės pasvyrimo kampo reguliavimą. Dar geriau turėti kėdę su galimybe reguliuoti atlošo aukštį, o jei dizainas numato – tai ir porankių bei galvos atramos aukštį. Nemažai modelių taip pat aprūpinti laisvojo sūpavimosi funkcija, kuri įgalina aktyvų sėdėjimą – tai labai patogus pasirinkimas žmonėms, kurių gyvenimas glaudžiai susijęs su darbu prie stalo.

Biuro kėdės bazė

Plastikinėms penkiažvaigždėms bazėms svorio riba yra ~120 kg. Tai nereiškia, kad nuo didesnio vartotojo svorio kėdė sulūš. Kėdė su tokia baze taip pat tarnaus, tačiau galimai po kiek laiko ją teks keisti. Dėl mažos kainos kėdės su plastikine baze visada bus populiariausios. Jei įprasta kėdės apkrova viršija 120 kg, rekomenduojame rinktis sustiprintas bazes – chromuotą metalą, dažytą metalą arba vientisą aliuminį. Visi jie skiriasi savo dizainu, todėl galima pasirinkti tą dizainą, kuris labiausiai atitiktų ofiso interjerą.

Ratukų pasirinkimas arba kaip išsaugoti grindų paviršių

Svarbus dalykas renkantis kėdę yra jos ratukai. Beveik visos kėdės pagal nutylėjimą turi plastikinius ratukus, kurie tinka minkštoms grindų dangoms (kilimui ar linoleumui). Jei kėdę naudosite ant keraminių plytelių, parketo ar laminato, būtinai paprašykite pakeisti savo ratukus guminiais. Tokie ratukai veikia tyliau ir daug mažiau gadina grindų paviršių. Taip pat galimas universalus sprendimas grindų apsaugai ir tylai darbo metu – plastikinis kilimėlis.

Biuro kėdės apmušalų pasirinkimas

Rekomenduojame atkreipti dėmesį į medžiagų atsparumo trinčiai rodiklį („Martindale“ testas). Tai yra specialiai audinių pramonei sukurtas  medžiagos dilimo testas. Kuo aukštesnis „Martindale“ įvertinimas, tuo ilgiau tarnaus kėdės apmušalas. Duomenis apie atsparumą rasite apmušalų kataloge arba visada galite pasikonsultuoti su profesionalais. Daugiau informacijos apie medžiagų atsparumą ir testavimus galima rasti statybajums.lt >>>

Ilgai naudojamoms biuro kėdėms rekomenduojame rinktis sintetinius arba pusiau sintetinius audinius, pasižyminčius aukštu ,,Martindale“ rodikliu.

Patvariausia medžiaga, žinoma, yra natūrali oda. Jis tarnaus daug kartų ilgiau nei kitos medžiagos. Be to, odinius gaminius galima restauruoti. Vienintelis natūralios odos trūkumas yra didelė kaina. Bet baldų apmušalų rinka nuolat vystosi, o audinių gamintojai kasdien stengiasi pagerinti savo gaminių atsparumą, kokybę ir asortimentą. Todėl yra sukurta daugybė odos imitacijų. Šie odos pakaitalai yra vadinami EKO oda. Kokybiškos EKO odos gamybos procese ant medvilnės pagrindo specialiu porėtu būdu padengiama vinilo danga. Tokia EKO oda daug geriau praleidžia orą ir pašalina drėgmę nei tikra oda ir kiti pakaitalai. Tačiau EKO odos medžiaga yra jautresnė mechaniniams pažeidimams ir dilimui. Taip pat galima alternatyva – sintetinė vinilo oda. Ji tarnauja daug ilgiau ir kainuoja pigiau, tačiau nepraleidžia drėgmės. Sintetinė vinilo oda rekomenduojama kėdėms su nedideliu sąlyčio su kūnu plotu. Pagrindinis tokios medžiagos privalumas yra šlapio valymo galimybė. Būtent todėl vinilinę dirbtinę odą rekomenduojame rinktis medicinos įstaigoms, maitinimo įstaigoms, virtuvėms ir laukimo patalpoms.

Kam skirta biuro kėdė?

Renkantis ofiso kėdę svarbu, kokį vaidmenį atlieka žmogus, kuriam ši kėdė skirta. Pagal šį kriterijų galime suskirstyti į kelias kategorijas:

Vadovų kėdės. Pagrindinė charakteristika renkantis tokią kėdę yra jos dizainas, t.y. reprezentatyvi išvaizda. Ji turėtų derėti prie interjero, taip pat pabrėžti jo savininko statusą ir stilių. Šios kategorijos kėdės turi daugiausia reguliavimo galimybių ir gali būti pritaikomos bet kuriam vartotojui pagal poreikį.

Kompiuterinės kėdės, personalo kėdės – tai pati plačiausia biuro kėdžių kategorija, o jų kainų diapazonas taip pat labai platus. Tokių kėdžių kaina prasideda nuo minimumo ir gali būti daug didesnė nei kai kurių vadovų kėdžių. Svarbiausias kriterijus renkantis tokią kėdę – galimybė ją pritaikyti konkrečiam vartotojui, o tai ypač svarbu, kai biuro kėdės perkamos vienodos visiems darbuotojams.

Kėdės lankytojams. Pagrindinė jų užduotis – priimti lankytojus. O atsižvelgiant į tai, kad vartotojų gali būti daug ir labai įvairių, pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į kėdės konstrukcijos ir jos apmušalų tvirtumą. Apmušalai turi būti lengvai valomi ir atsparūs dilimui. Ypatingą dėmesį reiktų skirti direktoriaus kabineto lankytojų kėdėms. Dauguma gamintojų gamina kėdes lankytojams to paties dizaino kaip ir vadovo kėdė.

Kėdės barams, kavinėms ar virtuvėms. Dėl didelių eksploatacinių apkrovų jie turi atitikti itin didelius rėmo tvirtumo ir medžiagos atsparumo dilimui reikalavimus. Apmušalai turi būti lengvai valomi.

Modernios biuro kėdės